Het Woningwaarderingsstelsel

Bekend als ‘het puntensysteem’ kent dit stelsel een bijna mythische reikwijdte die berucht is bij sommigen, en voor anderen een onmisbare hulp vormt. In deze post delen we geen punten uit maar behandelen we er wel een paar.

Het puntensysteem

Hoewel officieel het woningwaarderingsstelsel is het beter bekend als het puntensysteem. En niet zonder reden want bij dit systeem gaat het om het tellen van punten. Hoe meer punten, hoe hoger de huur van een woning mag zijn.

Besluit huurprijzen woonruimte

Het puntensysteem is onderdeel van het besluit huurprijzen woonruimte. Dit besluit is een zogenoemde ministeriële regeling en wordt jaarlijks genomen op voordracht van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Meer over: het officiële puntensysteem, onderdeel van het besluit huurprijzen woonruimte

woningmarkt reguleren

Het besluit huurprijzen woonruimte is onderdeel van wetgeving die tot doel heeft de woningmarkt te reguleren. Een belangrijk onderdeel van deze wetgeving is het maximeren van de huurprijzen van - een deel van - de woningmarkt.

maximale huurprijs

Om te bepalen wat de maximale (aanvangs-)huurprijs van een woning mag zijn is er het puntensysteem. Voor verschillende aspecten van een woning zoals de afmetingen, de ligging en de voorzieningen worden punten toegekend. Het totaal aantal punten bepaalt dan de maximale huurprijs.

Meer over: de online huurprijscheck

Hoeveel punten welke aspecten van een woning krijgen, alsmede de daaraan gekoppelde maximale huurprijs, dat wordt jaarlijks bepaalt met het besluit huurprijzen woonruimte.

Sociale sector vs vrije sector

Naast het bepalen van de maximale huurprijs heeft het puntensysteem nog een functie. Het puntensysteem wordt ook gebruikt om te bepalen of een woning een sociale huurwoning is, of een woning in de vrije sector. En dat is belangrijk want de maximale huurprijs geldt wel voor een sociale huurwoning maar niet voor een woning in de vrije sector.

Meer over: sociale huurwoning of vrije sector woning

Huurcommissie

De wetgeving voorziet niet alleen in een puntensysteem met bijbehorende maximale (aanvangs-)huur. De wetgeving regelt ook de wijze waarop het puntensysteem wordt gehandhaafd door middel van de huurcommissie. De wetgeving regelt het bestaan en de werking van de huurcommissie. En voor de huurcommissie is het puntensysteem een belangrijk gereedschap bij de uitoefening van hun taken.

puntensysteem houvast

De huurcommissie beslecht huurgeschillen tussen huurders en verhuurders. Is de huur te hoog, of een huurverhoging niet terecht? Dan kan de huurcommissie daar een uitspraak over doen. En bij de beoordeling van een geschil biedt het puntensysteem voor de huurcommissie een vaak essentiële houvast.

Meer over: de huurcommissie

Bronnen:

Vorige
Vorige

Waarde vastgoed voor de aangifte IB

Volgende
Volgende

Huurverhoging