De huurcommissie

Als vastgoedprofessional heb je natuurlijk gehoord van de huurcommissie. Wellicht heb je zelfs al eens contact gehad met de huurcommissie. Maar wat is de huurcommissie nu eigenlijk precies? 

Wat is de huurcommissie?

De huurcommissie is een zelfstandig bestuursorgaan. En een zelfstandig bestuursorgaan is een organisatie die wordt ingesteld door de overheid om een openbaar gezag uit te oefenen. Dit houdt in dat een zelfstandig bestuursorgaan iets kan gebieden of verbieden.

Rijksoverheid: zelfstandig bestuursorgaan

Wat doet de huurcommissie?

Jaarlijks ontvangt de huurcommissie een opdracht voor de uitvoering van huurgeschilbeslechting. Het ontvangt deze opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Directie Woningmarkt, DG Bestuur en Wonen). 

Wat is huurgeschilbeslechting?

Vaak gaat het bij een huurgeschil om een situatie waarin een huurder het niet eens is met de hoogte van de huur of servicekosten, of de verhoging daarvan. In zo’n geval staat het zowel de huurder als de verhuurder vrij om het geschil voor te leggen aan de huurcommissie.

Bindende uitspraak vs advies

bindende uitspraak

Betreft het geschil een woning in de sociale huursector, dan zal de huurcommissie een voor beide partijen bindende uitspraak doen.

advies

Gaat het om een woning in de vrije huursector, dan kunnen de huurder en verhuurder de huurcommissie om een - niet bindend - advies vragen.

Voor een geschil in de vrije sector kan de huurcommissie geen bindende uitspraken doen, het kan alleen een advies uitbrengen over de wijze waarop de huurder en verhuurder hun conflict het beste kunnen oplossen.

Bij een blijvend conflict kan tijdens een juridisch vervolg het advies van de huurcommissie natuurlijk wel aan een rechter worden voorgelegd.

Huurcommissie: huurgeschil in de vrije huursector

uitzondering bindende uitspraak vrije sector

Als regel kan de huurcommissie geen bindende uitspraken doen wanneer het om een woning in de vrije sector gaat. Daarop is één uitzondering. en dat is wanneer de huurder om een toetsing van de aanvangshuur vraagt.

Blijkt bij de toetsing van de aanvangshuur dat de maximale huur niet boven de liberalisatiegrens ligt, dan zal de huurcommissie de huur met terugwerkende kracht naar beneden bijstellen en zal de woning alsnog een sociale huurwoning zijn waarvoor het bindende uitspraken kan doen.

Meer: sociale huurwoning of vrije sector?

Het puntensysteem

Om de maximale huurprijs voor een woning te bepalen past de huurcommissie het woningwaarderingsstelsel toe. Dit stelsel is beter bekend als het puntensysteem.

Met behulp van het puntensysteem beoordeelt de huurcommissie de woning door voor allerhande eigenschappen van, en voorzieningen in, de woning punten te tellen. Het totaal aantal punten bepaalt vervolgens de maximale huurprijs.

Meer: het woningwaarderingsstelsel

Bronnen

Vorige
Vorige

Sociale huurwoning of vrije sector?

Volgende
Volgende

Kale huur, servicekosten en nutsvoorzieningen