De nieuwe middenhuur: een overzicht

Op vrijdag 9 december 2022 maakte de minister van volkshuisvesting meer details bekend over de plannen voor de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel (WWS). De nieuwe wet daarvoor moet op 1 januari 2024 ingaan. Het nieuwe stelsel verhoogt de grens voor gereguleerde huurprijzen naar 187 punten. Een overzicht.

Middenhuur

Op dit moment vallen woningen tot en met 141 punten in de categorie gereguleerde sociale huur. Met de beoogde ingangsdatum 1 januari 2024 wordt een nieuw categorie geïntroduceerd: de gereguleerde middenhuur. Straks vallen woningen vanaf 142 tot 187 punten in deze nieuwe categorie middenhuur.

Maximaal 1.100 EUR

Op basis van de nieuwe grens van 187 punten komt de maximale huur voor een middenhuur woning op dit moment overeen met iets meer dan 1.000 EUR. De prijs bij dit puntenaantal wordt jaarlijks geïndexeerd met inflatie en zal daarom bij inwerkingtreding van de wet op ongeveer 1.100 euro uitkomen.

Alleen voor nieuwe contracten

Het nieuwe woningwaarderingsstelsel geldt voor nieuwe huurcontracten. Het nieuwe stelsel geldt dus niet voor bestaande huurcontracten.

Huurstijging: loonontwikkeling + 0,5%

Naast een maximale huur legt de nieuwe wet ook de huurstijging verder aan banden. Zo geldt voor 2023 de maximale huurstijging: de loonontwikkeling plus 1%. Maar de intentie is om vanaf 2024 een huurstijging jaarlijks niet hoger te laten zijn dan de loonontwikkeling plus 0,5 %.

Loonontwikkeling: CAO-loonindex zoals die wordt vastgesteld door het CBS

Boetes vanaf 20.000 EUR

Op dit moment moet een huurder naar de huurcommissie stappen indien hij meent dat de huur te hoog is. Oordeelt de huurcommissie dat de huur inderdaad te hoog is, dan heeft de huurder recht op terugbetaling van het teveel betaalde en moet de verhuurder in het vervolg genoegen nemen met een lagere huur.

In 2024, is de bedoeling, wordt de hoogte van de huur actief gecontroleerd, mogelijk door de gemeente. Blijkt de huur te hoog, dan volgt een boete.

Bij een eerste vergrijp is het de bedoeling dat de boete 20.000 EUR bedraagt waarna, bij herhaling, de boete oploopt naar 80.000 EUR. Althans, zo luiden nu de plannen.

Punten tellen

WOZ-waarde

De bijdrage van de WOZ-waarde bij de puntentelling zou ook voor de middenhuur woningen worden gemaximeerd tot 33% (de WOZ cap). Dat gaat niet door. De maximering blijft wel maar geldt pas vanaf 187 punten in plaats van de huidige 142 punten.

De bedoeling van deze regel is het resterend aantal huurwoningen in de vrije sector verder te beperken. Immers, huurwoningen die met de hakken over de sloot in de vrije sector terecht zouden komen, vallen door deze regel weer terug in de gereguleerde middenhuur categorie.

Energielabel

De beste energielabels leveren straks extra punten op terwijl label E of lager een aftrek betekent in de puntentelling.

Buitenruimtes

Bij de nieuwe puntentelling gaan buitenruimtes tot 25 m2 zwaarder meetellen.

Nieuwbouw

Nieuwbouwprojecten die voor 2025 aanvangen mogen 5% bij de maximale huur optellen.

Regulering is tijdelijk

De regulering is tijdelijk en geldt zo lang als er schaarste op de woningmarkt is, aldus de minister.

Bronnen:

Vorige
Vorige

Vastgoedbeheer overzicht maart 2023

Volgende
Volgende

2023: huurverhoging vrije sector woning 4,1%